تبریک میگم! شما در حال مطالعه ی کامل ترین مقاله فارسی درباره ی موسیر ایرانی هستید.
موسیر چیست؟
موسیر گیاهی از خانواده ی سیر و پیاز است که خواصی مشابه آن دو دارد. ریشه ی این گیاه پیاز مانند است و مصارف خوراکی دارد. برگ هایی باریک دارد که در وسط آن ها تک گل بنفش رنگی به همراه یک ساقه ی بلند وجود دارد. غده ی موسیر مانند یک کره ی تو پر است و بر خلاف سیر و پیاز حبه ای یا لایه لایه نیست.
این گیاه در ایران از دیر باز دارای مصارف خوراکی به عنوان چاشنی غذا ها و معطر کننده ماست و دوغ بوده و در ترشی ها استفاده می شده است.
مو سیر دارای خواص متعدد از جمله کنترل دیابت و فشار خون، لاغر کننده، ازبین برنده ی عفونت، کمک به سلامت دستگاه گوارش و تسریع ترمیم زخم است و در طب سنتی و اسلامی توصیه شده است. طبع این گیاه گرم و تر است.
کلیک کنید
موسیر را از کجا تهیه کنیم؟
موسیر خشک اسلایس شده را میتوانید از عطاری ها و خشکبار فروشی ها تهیه کنید که به صورت فله ای میفروشند. همچنین برخی از برند ها این محصول را بصورت بسته بندی در اختیار شما قرار می دهند، مانند برند هزار و یک برگ(تصویر زیر)
پودر و گرانول موسیر در اغلب سوپر مارکت ها و هایپر مارکت ها در بسته بندی های بهداشتی موجود است، مانند برند گلها و گلستان(تصویر زیر)
تهیه ی موسیر تازه اندکی دشوار است و در تمام سال در دسترس نیست و اکثرا در فصل تابستان و در برخی میوه فروشی ها موجود می باشد.
قیمت این گیاه چقدر است؟
همانطور که میدانید قیمت ها هر روز در حال تغییر و افزایش اند بنابراین نمی توان قیمت دقیق برای این محصول تعیین کرد.
اما از آنجایی که ما برای مخاطب مان ارزش زیادی قائل هستیم از چندین فروشگاه تحقیق کردیم و قیمتی حدودی در اختیار شما قرار میدهیم.
(امروز ۸ مهر ۱۴۰۰)
قیمت تقریبی یک کیلو مو سیر خشک اسلایس شده ی فله ای ۲۲۰ الی ۲۵۰ هزارتومان
قیمت تقریبی یک کیلو مو سیر تازه ۶۰ الی ۸۰ هزار تومان
خواص سیر بیشتر است یا موسیر؟
مو سیر، سیر و پیاز از یک خانواده اند و اکثر خواص آنها باهم مشابه است، بنابراین اگر بخاطر بوی تند دهان ناشی از خوردن سیر نمی توانید ازین گیاه بهره ببرید توصیه ما استفاده از مو سیر است.
جالب است بدانید تحقیقات انجام شده ثابت کرده است که مو سیر نه تنها خواص سیر را در خود دارد بلکه دارای خواص منحصر به فرد دارویی نیز است. استفاده از این گیاه از دیر باز در طب سنتی توصیه شده است.
چگونه موسیر خشک را شیرین کنیم؟
شیرین کردن مو سیر با دستور آتنا سعادتی
- مو سیر های خشک رو به مدت ۲۴ ساعت داخل آب جوش قرار میدیم تا خوب خیس بخوره.
- در مدت ۲۴ ساعتی که توی قسمت ۱ اشاره کردم چهار-پنج بار آب روخالی میکنیم و دوباره آب جوش میریزیم.
- بعد به مدت دو روز دیگه داخل آب سرد میزاریم خیس بخوره و روزی یکی دوبار آبش رو عوض میکنیم و آب سرد میریزیم.
- در نهایت بعد سه روز وقتی دیدیم رنگ موسیر روشن تر شد میتونیم داخل آبکش بریزیم و برای ماست و مو سیر یا ترشی یا چیزای دیگه استفاده کنیم.
حتی برای اینکه مطمئن بشیم که به خوبی شیرین شده میتونیم یکمش رو بچشیم و اگه هنوز تلخ بود بزاریم یه مدت دیگه داخل آب بمونه.
خواص مو سیر
خواص این گیاه حدود ۹۰ درصد مشابه خواص سیر و پیاز است، پس اگر نگران بوی بد سیر هستید و در عین حال می خواهید از خواص فوق العاده ی این گیاه بهره مند شوید، بجای سیر از موسیر استفاده کنید.
طبق گفته ی ویکی پدیای فارسی موسیر دارای اسید های چرب و عناصر معدنی مانند پتاسیم، سدیم، منیزیم، آهن، مس، روی و منگنز می باشد. این ترکیبات باعث ایجاد خواص فوق العاده در گیاه موسیر میشوند، از جمله ؛
- کاهش قند خون در افراد دیابتی
- کمک به ثابت نگهداشتن فشار خون
- کاهش و کنترل سطح کلسترول خون
- تسکین بیماری های گوارشی و کمک به درمان زخم معده
- تسریع در بهبود زخم ها
- .ز بین برنده ی عفونت های بدن
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- کنترل آلرژی
- تاثیر در لاغری و کاهش وزن
- بهبود رشد کودکان
از نظر طب سنتی ایرانی و طب اسلامی موسیر داری طبع گرم و خشک است، به همین دلیل بهتر است بیشتر در فصل تابستان مصرف شود. گیاهانی مانند موسیر که طبع گرم دارند، باعث افزایش انرژی و سوخت و ساز بدن، بهبود گردش خون و بهبود سردی بدن می شوند.
نکته مهم دیگر اینکه چون ماست طبع بسیار سردی دارد، ترکیب آن با موسیر که دارای طبع گرم است بسیار برای سلامتی مفید.
صادرات موسیر
موسیر بومی ایران و کشور های مرکز و شرق آسیا مانند هند و چین است.
موسیر خشک ( تصویر زیر) از ایران صادر می شود و در کشور های غربی با نام wild garlic یعنی سیر وحشی شناخته می شود، تا ده سال پیش عمده ی مو سیر از مراتع کوهستانی و بصورت خود رو تولید می شد.
بزرگ ترین صادر کننده ی موسیر تازه در جهان چین است. موسیر تازه درفروشگاه های کشور های غربی داخل سبد های حصیری کوچک به فروش می رسد. این نوع پوسته ای بنفش رنگ دارد که در ایران کمتر دیده می شود.
به چه کشور هایی صادر می شود؟
موسیر ایران به کشور های مختلفی از جمله کشور های حاشیه خلیج فارس صادر می شود.
عراق
عمان
بحرین
ترکیه
روسیه
کویت
و بحرین
از جمله خریداران مو سیر خشک ایران هستند.
موسیر خشک ایران در کیفیت های مختلف با توجه به توان مالی کشور مقصد صادر می شود، مثلا مو سیر های درجه دو عمدتا به عراق صادر شده و کشور های حاشیه خلیج فارس متقاضی موسیر پلاکی درجه ۱ هستند.
هر چند که حجم زیادی از موسیر ایران به کشور های حوزه خلیج فارس صادر می شود اما تاجران معتقد اند که سود فروش موسیر در اروپا بیشتر است، به همین دلیل نیاز به سیاست هایی برای بهبود تجارت با اروپا حس می شود.
کشت موسیر ایرانی
این گیاه عمدتا در استان های سرد سیر نظیر همدان، کردستان، غرب اصفهان و لرستان کشت می شود.
موسیر های کوهی بطور متوسط اندازه ای کوچک دارند و عمدتا به عنوان بذر استفاده میشودو بعد از یکسال اندازه ی آنها دو الی پنج برابر می شود.پیاز این گیاه را اوایل پاییز در زمین کاشته و پس از چند نوبت آبیاری در زمستان و بهار، در ماه های خرداد، تیر و یا مرداد برداشت می کنند.
نام های موسیر
نام علمی این گیاه آلیوم ستیپیتاتوم است و در کشور های غربی معمولا با نام solo garlic یا single bulb garlic که به معنی سیر تک حبه ای است شناخته میشود.
همچنین بر روی بعضی بسته بندی ها نام این گیاه A ampeloprasum نوشته شده است.
دقت کنید که شالوت ( shallots ) که معمولا به عنوان موسیر توسط مترجم گوگل ترجمه می شود در واقع یک نوع پیاز بنفش، باریک و لایه لایه است و اشتباها به عنوان موسیر ترجمه می شود در حالی که هیچ ربطی ندارد!
در ویکیپدیای انگلیسی دو مقاله با نام های (A stipitatum) و (solo garlic) در مورد موسیر وجود دارد.